Пријава

Корисничко име:

Лозинка:


Изгубили сте лозинку?

Региструј се сад!

Главни мени

Вијести - - Новости imag1

(1) 2 3 4 ... 20 »
Вијести : 
 Поставио admin на 2014/9/9 6:14:06 (12 Прочитано)
Вијести

У Требињу је у четвртак, 7. августа 2014. године, одржана Изборна скупштина Грдског одбора СПКД Просвјета Требиње, чиме је обновљен рад овог Одбора.

На Скупштини је изабран Градски одбор од 19 чланова. За предсједника Градског одбора СПКД Просвјета Требиње изабран је пјесник и књижевник Новица Телебак. Драгослав Бањак и Радослав Милошевић именовани су за потпредсједнике Одбора, а Рајко Танасијевић за секретара Одбора.

Новоизабрани предсједник Градског одбора Просвјете у Требињу Новица Телебак, у обраћању члановима Скупштине, подсјетио је на историјат и традицију Просвјете, истакавши да је пред обновљеним Одбором у Требињу посебан изазов- јер треба да нађе своје мјесто у средини већ развијеног културног живота.

Коментари?
Вијести : Са смијехом кроз српски језик
 Поставио admin на 2014/9/9 6:10:47 (10 Прочитано)
Вијести

Монокомедија под називом Са смијехом кроз српски језик, одржана је у четвртак, 7. августа 2014. године, у Народној библиотеци Др Љубо Михић у Љубињу. Ријеч је о занимљивом предавању професора Милорада Телебака о језику и језичким заврзламама са којима се у свакодневном животу сусрећемо. Предавање које је организовао Општински одбор СПКД Просвјета Љубиње, изазвало је велику пажњу љубињске публике.

Предавање угледног лингвисте, овогодишњег добитника Повеље матице српске за његовање језичке српске културе, организовали су и одбори Просвјете у Гацку и у Требињу.

Коментари?
Вијести : Сјени Гаврила Принципа
 Поставио admin на 2014/7/2 19:10:00 (82 Прочитано)
Вијести

Двадесет шестог јуна 2014. године у Културном центру Пале одржана је свечана академија Сјени Гаврила Принципа. Академија у организацији Главног одбора Просвјете одржана је поводом 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.

Обраћајући се присутним предсједник Просвјете Слободан Савић је нагласио да ово вече СПКД Просвјета посвећује Видовдану, дану српског страдања и уздизања, годишњици обнављања Просвјете.
Ово вече посвећујемо патриотизму Младе Босне и хероизму Гаврила Принципа као помен и поштовање према људима којима је ропство тешко, а слобода мила.
Ове године обиљежавамо 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.То чини свих 46 општинских и градских одбора СПКД Просвјета, према својим могућностима.
У оквиру манифестације Ћоровићеви сусрети а у организацији ОО СПКД Просвјета Билећа и Гацко, одржан је научни скуп Први свјетски рат 1914-1918 (узроци и посљедице) на коме је учествовало преко 30 еминентних историчара познавалаца ондашњих прилика, а све у одбрану истине о узроцима Првог свјетског рата јер из моћног свијета најављена је ревизија узрока великог рата и послије 100 година потегнута поновo српска одговорност за његово избијање. Са научног скупа у Гацку, ових дана биће објављен Зборник научних радова што додатно свједочи да заблуде наших непријатеља само хомогенизирају и уједињују наш народ.
Поред Зборника Просвјета је штампала и зидни календар посвећен Младој Босни и Гаврилу Принципу, а академик Максимовић и ове године приредио је Kалендар Просвјете 2014. гдје је посветио дужну пажњу Младој Босни и Гаврилу Принципу.

Академик Војислав Максимовић је представио први том Споменице Младе Босне, истичући да је ријеч о књизи која је у овом времену потребна због оспоравања и вријеђања Младе Босне. Нагласио је да су у два тома књиге, од којих је први објављен уочи Видовдана, а објављивању другог се нада за Петровдан, сабрани текстови аутора из разних времена који говоре о Гаврилу Принципу и Младој Босни.

У оквиру програма проглашена су и три најуспјешнија литерарна рада за средњошколце на тему Гаврило Принцип борац за слободу српског народа за које награде обезбјеђује градски одбор Просвјете из Беча.

Коментари?
Вијести : У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ
Поставио admin на 2014/7/2 11:40:51 (56 Прочитано)
Вијести

У четвртак, 26. јуна 2014. године у Центру за културу у Бијељини, Градски одбор СПКД Просвјета Бијељина је, настављајући традицију обиљежавања православних празника, организовао пету по реду Свечану академију У сусурет Видовдану.
У свечаном дијелу програма учествовали су:
- Хор Србадија под диригентском палицом мр Јелене Милићевић Тракиловић
- Бесједник: госпођа Радица Дринић, професор историје из Бијељине
- Музичко сценски приказ Вођени нашом традицијом, ученика ОШ Вук Караџић из Бијељине
- Милица Вељанчић, рецитатор и Андриана Спасојевић, соло пјесма, чланице подмлатка Просвјете

Градски одбор Просвјете у Бијељини и ове, као и претходних година, прати и памти своје сараднике на заједничком задатку осмишљавања културног простора. Видовдан је најбоља прилика да се измјере снаге и најбољима да прилика да буду виђени и запамћени. Тим поводом, Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Градски одбор Бијељина, ове године је поред традиционалног додјељивања похвала и награда изабраним ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељине у 2013/2014 школској години, додијелио и плакете појединцима и организацијама који су, подржавајући рад Друштва доприносили његовом опстајању и напредовању. Плакете су уручене: проф. др Митру Новаковићу, ректору Универзитета Источно Сарајево, проф. др Цвијетину Ристановићу, члану Градског одбора и главном и одговорном уреднику часописа Српска вила, Одјељењу за друштвене дјелатности Административне управе Града и Предрагу Перковићу, директору АД Водовод и канализација.
Одбор Просвјете у Бијељини, осврћући се на недаће које су задесиле становништво Семберије, као дио програма Академије је организовао хуманитарну продају књига и часописа. Свечана академија је почела, трајала и завршила се са посебним акцентом на хуманост, човјечност и преданост Друштва народу. Овим се хуманитарни рад Одбора не завршава јер ће Одбор у наредном периоду упутити пакете књига библиотекама у : Бијељини, Лопарама, Шековићима, Шамцу и Добоју.

Коментари?
Вијести : Свечанa академијa
 Поставио admin на 2014/6/25 10:08:22 (79 Прочитано)
Вијести

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета, Главни одбор, поводом стогодишњице Сарајевског атентата и Великог рата, у Културном центру Пале организује Свечану академију 26.6.2014. године у 20,00 часова, Сјени Гаврила Принципа.
Поред прикладног програма кога су припремили студенти драматургије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, академик Војислав Максимовић представиће Споменицу Младој Босни у два тома на преко 1800 страница.
Биће саопштени и резултати Просвјетиног литерарног конкурса за средњошколце на тему: Гаврило Принцип-борац за слободу српског народа.

Коментари?
Вијести : Видовданска академија
 Поставио admin на 2014/6/23 20:13:46 (76 Прочитано)

Видовданска академија
СПКД Просвјета Аустрија је реализујући своје програме у оквиру акције Заједно за Србију и Српску прикупило средства за помоћ поплављеним у Србији и Републици Српској у износу од око 40.000 евра.
Видовданска академија, која ће се одржати 28. јуна 2014. године, биће, такође, хуманитарног карактера. (Програм акдемије у прилогу).

Коментари?
Вијести : Саопштење жирија
Поставио admin на 2014/6/20 21:43:36 (224 Прочитано)

Жири у саставу: Неђо Ђевић, предсједник, Радосав Перић, члан и Бранислав Рибар, члан, прогласио је најбоља три рада на литерарном конкурсу Главног одбора СПКД Просвјета на тему Гаврило Принцип-борац за слободу српског народа.
- За најбољи рад проглашен је рад Дејане Папоњак, ученице СШЦ Рудо из Рудог, који је достављен под шифром Чупка
- Жири је одлучио да друга награда припадне Милошу Ђурђевићу, ученику ЈУ Гимназија Прњавор, чији је рад достављен под шифром Плазма
- Трећа награда припала је Сари Гудељ, ученици Гимназије Јован Дучић из Требиња, чији је рад достављен под шифром Искра
- Жири је одабрао и радове који својим квалитетом заслужују да буду штампани у посебној брошури
Награда за сва три добитника је петодневни боравак у Бечу, у организацији СПКД Просвјета из Беча. Боравак ће бити реализован почетком октобра мјесеца 2014. године.

Коментари?
Вијести : 17. Фестивал дјечијег фолклора
 Поставио admin на 2014/6/11 15:27:21 (74 Прочитано)
Вијести

Одржан 17. Фестивал дјечијег фолклора Републике Српске

У недјељу, 8.јуна 2014. године, у организацији Општинског одбора СПКД Просвјета Зворник, одржан је 17. Фестивал дјечијег фолклора Републике Српске.
Домаћини овогодишњег Фестивала били су основне школе "Свети Сава" Зворник и "Десанка Максимовић" Челопек, те Рекреативно-спортски центар, а покровитељ општина Зворник.
Отварајући фестивал, начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Милан Цвијетиновић истакао је важност овакве манифестације.
"Задовољство је бити домаћин манифестације на којој учествују дјеца до 15 година из око 30 мјеста, а која његују традицију и обичаје. При томе је подједнако важно и дружење дјеце", рекао је Цвијетиновић.
Предсједник Одбора Просвјете у Зворнику Радосав Перић напоменуо је да је Фестивал дјечијег фолклора један од најстаријих ове врсте у Републици Српској и БиХ.
"Ове године учествовало је 30 фолклорних секција, културно-умјетничких друштава и одбора СПКД Просвјета из Републике Српске и Србије", рекао је Перић.
Отварању Фестивала претходио је дефиле 800 учесника главном градском улицoм, док је у ОШ Свети Сава отворена седмодневна изложба око 250 фотографија са свих досадашњих фестивала.
Побједник 17. Фестивала дјечијег фолклора Републике Српске, у категорији културно-умјетничких друштава је КУД "Владимир Гаћиновић" из Билеће. За најбољи фолклорни ансамбл проглашен је ансамбл Основне школе "Меша Селимовић" из Којчиновца.
Најбољи приказ народног обичаја имао је КУД "Милош Купрес" из Кожухе, а најљепше народне ношње СПКД "Просвјета" из Прњавора и Фолклорно друштво "Љубиње".
За најбољег играча проглашен је Милош Ђурић из Љубиња, за најбољу играчицу Анђела Капор из Билеће, а најбољи играчки пар су Жељана Перковић и Милан Стјепановић из Глоговца.
Најбољи вокални солисти су Елена Калајџић и Александар Круљ, најбољи инстументални солисти су Дарко Јовановић и Драгана Стјепановић, најбољи оркестар је из Кожухе, а најбоља пјевачка група је из Билеће.

Коментари?
Вијести : Сабор старог пјевања у Срба
 Поставио admin на 2014/6/11 15:25:58 (82 Прочитано)
Вијести

Одржан 11. Сабор старог пјевања у Срба
У Доњој Сопотници, у порти храма Светог Ђорђа, 8. јуна 2014. године, на Свете Тројице, одржан је 11. Сабор старог пјевања у Срба. Ово је културна манифестација која има за циљ његовање народног стваралаштва и старе српске пјесме, која се преноси с кољена на кољено, а организатор је традиционално Одбор Просвјете из Новог Горажда у сарадњи са Српско-православном општином горажданском и општином Ново Горажде.
Манифестацију је отворио начелник Новог Горажда Далибор Нешковић, а пригодном здравицом учеснике и бројну публику је поздравио Драгољуб Стојановић, предсједник Општинског одбора СПКД Просвјета Ново Горажде.
Овогодишњи Сабор, по броју учесника из Србије, Црне Горе и Републике Српске оборио је све досадашње рекорде, јер је на њему учествовала 71 мушка и женска изворна пјевачка група и 16 инструменталиста.
Такмичарском програму Сабора претходила је ревија фолклора на којој су наступили фолклорни ансамбли из Крагујевца, Мојковца, Вишеграда, Сокоца, Новог Горажда.
У такмичарском дијелу програма наступиле су бројне женске и мушке изворне пјевачке групе, инструменталисти (фрулаши и двојеничари) и такмичари у дисциплини пјевање из вике. У оквиру програма бирана је и најљепша народна ношња.
Једанаести Сабор старог пјевања у Срба завршен је додјелом награда и признања и концертом Раде Јоровића.

Коментари?
Вијести : 
 Поставио admin на 2014/6/11 15:22:49 (72 Прочитано)
Вијести

Весна Капор и Владимир Пиштало одушевили бечку књижевну публику.

Духовни разговори који су одржани у суботу 7. и недељу 8. јуна у просторијама бечких цркава у другом и трећем округу , реализовани су у склопу Дана културе Републике Српске у Аустрији а под називом АУТОРИ СА ПРИНЦИПОМ - 2014. Посебним су их чинили и гости Просвјете писци Весна Капор и Владимир Пиштало, као и песник и уредник издавачке куће Агора Ненад Шапоња.
Као и сви програми бечке Просвјете ових дана и овај је имао хуманитарни карактер и организовано је скупљање прилога за поплављене. Прикупљена средства иду у фонд акције Заједно за Србију и Српску коју Просвјета заједно са партнерским организацијама интензивно спроводи ових дана.
Радозналој и бројној публици, представљене су књиге По сећању се хода као по месечини Весне Капор и Тесла, портрет међу маскама Владимира Пиштала.
Умјетници који су читали текстове из својих дјела, разговарали са публиком и потписивали своје књиге, наишли су на одиста топао пријем бечке публике. Неизоставна тема, која се ове године провлачи као лајтмотив кроз Просвјетине програме била је и стогодишњица почетка Великог рата, а гости су и о томе имали шта да кажу, често прекидани аплаузима присутних.
Са великом занимањем саслушан је пјесник Ненад Шапоња који је надахнуто представио ауторе. Као издавач обоје писаца у својој издавачкој кући Агора, нашао је праве ријечи о њима, али говорио и о успјешном раду Агоре и тренутној ситуацији у књижевном животу у Србији и Републици Српској.
Присутне је поздравио шеф представништва Републике Српске у Аустрији г. Ненад Филиповић, био је присутан и архијерејски намјесник, протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић, као и знатан број бечких интелектуалаца, књижевних стваралаца и пријатеља писане ријечи.

Коментари?
(1) 2 3 4 ... 20 »