Пријава

Корисничко име:

Лозинка:


Изгубили сте лозинку?

Региструј се сад!

Главни мени

Вијести - Годишња Скупштина - Новости imag1

(1) 2 3 4 ... 19 »
Вијести : Годишња Скупштина
Поставио admin на 2014/4/2 11:36:17 (25 Прочитано)
Вијести

Након одржане сједнице Главног одбора СПКД Просвјета, 29. марта 2014. године, на Палама је одржана и редовна годишња Скупштина Друштва.
Поменута акта Друштва (Програм рада СПКД Просвјета за 2014. годину, Извјештај о раду СПКД Просвјета, Извјештај о раду СЦБ Просвјета, те извјештај Надзорног одбора СПКД Просвјета), након усвајања на сједници Главног одбора, усвојила је и Скупштина Друштва.

Сједница Скупштине и дружење након сједнице били су прилика да делегати из већине одбора Друштва изнесу искуства из рада својих одбора, међусобно их размијене и договоре даљу сарадњу. Значајно је поменути поруке и искуства која су нам пренијели чланови Скупштине и Главног одбора, Оливера Доклестић из Херцег Новог и Срђан Мијалковић из Беча, који се за идеје Просвјете боре у знатно тежим условима.
Уобичајено већ, пред крај сједнице, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић је поздравио све прегаоце Просвјете, који у својим срединама раде на њеном задатку, поменуо преминуле и болесне, благословио и свима пожелио срећне наступајуће празнике.

Коментари?
Вијести : Одржана пета сједница
Поставио admin на 2014/4/2 11:35:20 (20 Прочитано)
Вијести

У суботу, 29. марта 2014. године, на Палама је одржана пета сједница Главног одбора СПКД Просвјета.

На сједници су разматрани и усвојени: Извјештај о раду СПКД Просвјета (Главног одбора и општинских-градских одбора), Извјештај о раду Српске централне библиотеке Просвјета, те Финансијски извјештај о раду Главног одбора СПКД Просвјета.
Усвојен је и Програм рада СПКД Просвјета за 2014. годину, а у оквиру програмских задатака акценат је стављен на обиљежавање 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата. Обиљежавање годишњица значајних културних, научних, књижевних и других стваралаца ( Нушића, Ћопића, Шантића, Вука Караџића, Јована Јовановића Змаја...) стављено је, такође, у први план.

Одбори Просвјете ће у овој години, у складу с могућностима, обиљежити 100-годишњицу Сарајевског атентата, промовисати Зборник радова са Научног скупа, који је одржан у Гацку, у септембру 2013. године у оквиру манифестације Ћоровићеви сусрети, а био посвећен Сарајевском атентату. Такође ће промовисати и Календар Просвјета за 2014. годину.
Због проблема који прате рад Просвјете, донесена је одлука да се у што скорије вријеме одржи састанак предсједника оштинских-градских одбора и чланова Главног одбора, на ком би ова проблематика била разматрана. Чланови Главног одбора, задужени за рад са појединим одборима Просвјете, поднијеће извјештај о раду тих одбора, након сагледавања ситуације на терену.
Главни одбор је, на основу сагласности Редакције Просвјетиног редовног књижевног кола, донио одлуку да се у овој, 2014. години штампају књиге (избори прича) Момчила Голијанина и Мирослава Тохоља, уколико се обезбиједе материјална средства.
Донесена је и одлука о штампању Календара Просвјета за 2015. годину. За приређивача је предложен проф. др Војислав Максимовић.

С циљем оснивања Одбора СПКД Просвјета у Београду, Главни одбор је на овој сједници за свог повјереника за Београд, именовао господина Дејана Мастиловића из Београда.

Коментари?
Вијести : 
Поставио admin на 2014/3/13 20:08:11 (40 Прочитано)
Вијести

СПКД Просвјета Аустрија је за наредни период припремила вредне и занимљиве културне програме:
- Заједно са Амбасадом Републике Србије и Заједницом српских клубова у Бечу:
Академију поводом обележавања десетогодишњице од мартовског насиља -
Погром на Косову и Метохији никад више, четвртак, 20. марта 2014. године у 19.00 часова
у прес-клубу (Concordia, Bankgasse 8,1010 Wien)

-Недеља 30.4.2014. у 12:00 часова, Предавање "О деци и наталитету", унив.проф.др.Драган Батавељић
у сали на другом спрату цркве Светог Саве, (Veithgasse 3, 1030 Wien)

- У Оквиру свог програма Представљамо дела и ауторе српске књижевности
Срдачно Вас позивамо на књижевни сусрет са др.Славомиром Гвозденовићем,
петак, 4.4.2014. од 19:00 часова, домаћин вечери: (Кafe Tuti-fruti, Davidgasse 64, 1100 Wien)

-Субота 5.4.2014, у 19:30 часова, Духовни разговори
у сали на четвртом спрату цркве Светог Саве (Veithgasse 3, 1030 Wien)
МОНОДРАМА:ЦРЊАНСКИ У ТЕМИШВАРУ Славомира Гвозденовића, изводи сјајни млади глумац Марко Аџић

Добро дошли...

Коментари?
Вијести : 35. ФЕСТИВАЛ
Поставио admin на 2014/2/18 14:57:27 (56 Прочитано)

У суботу, 15. фебруара 2014. године у Центру за културу у Бијељини, у организацији Општинског одбора СПКД Просвјета Бијељина, одржан је завршни концерт 35. фестивала Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију.

Фестивал Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију представља једну од најстаријих манифестација на подручју Семберије и Републике Српске. Основан давне 1967. године, обновљен 2004. године под окриљем бијељинске Просвјете, фестивал је постао препознатљив културни догађај овог подручја, са великим бројем учесника свих генерација. Разноврсност, љепоту и значај народног стваралаштва Семберије ове године је показало 14 фестивалских екипа: Балатун, Бродац, Велика Обарска, Глоговац, Градац, Дворови, Драгаљевац Доњи, Драгаљевац Средњи, Јања-Ново насеље, Којчиновац-Чардачине, Патковача, Попови, Равно Поље и Трњаци. Фестивал је почео 11. јануара 2014. године у Балатуну. Категорије које су се оцјењивале су: фрула, двојнице, шаргија, хармоника, инструмент по избору, пјевачке етно-групе, дјечији фолклорни ансамбл, омладински фолклорни ансамбл, вокални солисти народне музике и дисциплина покажи шта знаш.

На завршном концерту су приказане најбоље појединачне тачке овогодишњег фестивала. Фестивалске екипе Балатун и Којчиновац-Чардачине су понијеле признање Најбољи домаћин фестивала, а екипе које су имале најуспјешнији културно-умјетнички програм су Попови, Дворови и Јања-Ново насеље. Традиционални покровитељ фестивала био је Град Бијељина. Медијски покровитељ 35. фестивалског циклуса била је Телевизија Арена Бијељина.

Коментари?
Вијести : Радовану Синђелићу награда Јесеј
Поставио admin на 2014/2/7 8:10:00 (105 Прочитано)
Вијести

ЧЕЛИНАЦ - Радован Синђелић из Богатића у Србији овогодишњи је добитник Књижевне награде Славко Јунгић Јесеј намијењене за књижевне ствараоце млађе од 30 година, а коју додјељују Винарија Јунгић и СПКД Просвјета из Челинца.
Жири је од 16 аутора коју су на јавни конкурс за ову награду послали своје пјесме и прозне радове из Ниша, Богатића, Фоче, Брчког, Бањалуке, Прњавора и Челинца као најбољи оцијенио Синђелићеву приповијетку Улица Фехервари, а пјесму Тишина Наталије Коцић из Ниша, пјесму Јесен Бранке Ђурић из Челинца и причу Шетња је једина ствар која преостаје када ти избор не дају прошлогодишњег лауреата Николе Зеленковића из Бањалуке предложио за откуп.

Радован Синђелић (1994) ученик је средње Школе примењених уметности у Шапцу и вишеструко је награђиван за своје књижевно стваралаштво.
Свечана додјела награда приредиће се на Трифундан (14. фебруара) у 18 часова на Књижевној вечери која ће се организовати у коноби Винарије Јунгић у Марковцу код Челинца.

Награда је установљена прошле године у част челиначког пјесника, професора књижевности и боема Славка Јунгића Јесеја (1946 2002) иза којег су остале три збирке пјесама: У води облаци, Зрење бола и Кад свела шума сване, а са циљем афирмисања младих књижевних стваралаца и челиначког културног стваралаштва.

Коментари?
Вијести : Конкурс
Поставио admin на 2014/2/1 13:09:07 (235 Прочитано)
Вијести

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Главни одбор Пале расписује конкурс за најбоље литерарне (прозне и пјесничке) радове ученика средње школе на српском језику и ћириличном писму, на тему:
Гаврило Принцип- борац за слободу српског народа
Радови се достављају у три примјерка, под шифром, а у посебној коверти, која се доставља уз рад, навести име и презиме аутора, адресу или школу, број телефона.
Радове доставити до 1. априла 2014. године на сљедећу адресу: СПКД Просвјета, Главни одбор, Сердара Јанка Вукотића бб, 71420 Пале.
Награде за прва три најбоља рада су петодневни боравак у Бечу, у организацији СПКД Просвјета из Беча, а биће додијељене на Видовдан, 28. јуна 2014. године.

Предсједник, Слободан Савић

Коментари?
Вијести : НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ
 Поставио admin на 2014/1/16 20:21:10 (71 Прочитано)
Вијести

ТРЕЋИ ПРОСВЈЕТИН НОВОГОДИШЊИ КОНЦЕРТ У БЕЧУ ДОГАЂАЈ ЗА ПАМЋЕЊЕ
По трећи пут је одбор СПКД Просвјете у Бечу организовао Новогодишњи концерт на први дан Православне Нове године 14. јануар 2014. Као и ранијих година , била је то права прилика да се бечлије упознају са српским обичајима и традицијом, а да се српска заједница у Аустрији и Бечу поносно покаже у правом светлу и прослави свој традиционални празник. Концерт је одржан у центру Беча, свечаној сали магистрата треће општине која по лепоти и акустици спада у елитне концертне просторе у Аустрији.
Овогодишњи концерт био је у знаку европске и српске традиционалне музике. Просвјета је својим гостима и пријатељима представила део српског музичког стваралаштва као музику која је универзални део заједничке европске традиције.
Концерту су присуствовали бројни гости из дипломатског кора, уметници, медијски и културни посленици, јавне личности,представници српских удружења у Аустрији и иностранству каои многи други пријатељи и поштоваоци Просвјете. Био је присутан велики број Аустијских посетилаца и званичника. Сала је била пуна, а међу почасним гостима су уз амбасадора Србије Пере Јанковића као домаћина,били иамбасадорка Црне горе Славица Милачић, амбасадорка БиХ Тања Милашиновић- Мартиновић,амбасадор МакедонијеГиорги Филипов,шеф ПредставништваРепублике Српске у Аустрији Младен Филиповић, као и војни аташе Црне Горе генерал потпуковник Љубиша Јокић, војни аташе БиХ пуковник Слободан Танасиловић, војни саветник Мисије Србије при ОЕБС-у пуковник Предраг Краљевић, војни аташе Србије потпуковник Горан Јеремић, као и војни аташе Руске Федерације пуковник Сергеј Травников, који иначе одлично говори српски језик. Међу гостима је био и аустријски публициста Ханес Хофбауер, председник Савеза Срба из Словачке Стане Рибић и многи други.
Концерт су топлим писмима поздравили висока саветница градског већа у Бечу Сандра Фрауенбергер, као и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије Александар Чотрић из чијег поздрава цитирамо : Манифестација коју организујете је пример како би требало да се наша дијаспора, кроз уметност и културу, представља у земљи домаћина и да тако негује вредности из наше традиције и гради мостове са матицом.
Председник СПКД Просвјета Аустрија, проф Срђан Мијалковић поздравио је присутне, захвалио се гостима и рекао да овај концерт не би био могућ без заједничког рада многих вредних људи. Подсетио је на то да је организацију Концерта активно подржала и Канцеларија за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, са којом бечки одбор Просвјете гаји одличну сарадњу.
Захвалио се и бечким пријатељима Просвјете који су помогли Александер Димми Компанија Димми, Зоран Калабић 4м ЕРА, Владо Радовановић Ресторан Габел&ко, али је посебно истакао да је поносан на млади тим Просвјете који је уз много ентузијазма предано радио на организацији овог лепог догађаја.
Учесници концерта били су одабрани да симболизују спој модерног и традиционалног, младости и искуства, високог професионализма и ентузијазма, врхунских уметника и младих нада. Кроз концерт су елегантно и смирено, на српском и немачком језику водиле шармантне чланице Просвјете Груздана Булов и Гордана Јаничић.
Концерт је отворио Мали хор Просвјете извођењем Бетовенове Оде радости на српском и немачком језику, што је публика прихватила са великим одушевљењем. Затим је наступио Аустријско Византијски хор који је својим феноменалним извођењем духовне православне средњовековне музике побрао много аплауза присутних.
Тада је на бину ступила српска и европска звезда, првакиња Опере Народног позоришта у Београду, сопранисткиња Сузана Шуваковић-Савић и својим чаробним гласом и појавом очарала присутне.Њено извођење више захтевних арија из опера италијанских и српских композитора било је прецизно и надахнуто, са пуно стила и темперамента. Публика је била више но одушевљена и овај, зачудо први наступ ове уметнице светског реномеа у Бечу громогласно је поздрављен. Потом су, на свој познати начин, светске звезде етно музике, позната и успешна браћа Теофиловићи просто омађијали све у сали сјајним извођењем свог програма традиционалне музике Србије и Балкана. Њихов јединствен наступ често је прекидан овацијама. Публика је захтевала и добила два продужетка, а концерт је завршен заједничким наклоном учесника, са пуно аплауза, цвећа, честитки и обећањем да ће и следећи Новогодишњи концерт Просвјете бити успешан и сјајно организован бар као овај. Присутни инострани гости, а посебно Аустријски посетиоци успели су да науче много новог и лепог о Србима. Надахнути уметници, изузетан простор, бројна и одушевљена публика, врхунски програм и одлична организација учинили су ово прво новогодишње вече јулијанске 2014. незаборавним.

Служба за информисање СПКД Просвјета Аустрија

Коментари?
Вијести : 200 година од рођења Његоша
 Поставио admin на 2013/12/27 11:52:40 (79 Прочитано)
Вијести

У организацији Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Зворник и Дома омладине Зворник, 24. децембра 2013. године одржана је Свечана академија поводом 200 година од рођења Његоша. Бесједу о Његошу говорио је професор Бранко Савић из Бијељине. Професор Савић је истакао да је Петар Други Петровић Његош велики син српског и словенског рода, а његова мисаона и књижевна ријеч најдрагоцјеније су културно насљеђе које наше генерације и данас радо примају из прошлости.

"Његош је и данас са нама и у нама, и свуда гдје се чује српска и словенска ријеч. Његош је од витешке средине примио витешки морал и надахнуо се духом јуначке пјесме и звуком гусала. Из свих тих околности израсла је горостасна фигура Петра Другог Петровића Његоша", рекао је професор Савић.

У програму Свечане академије учествовали су гуслар Перо Остојић, Фолклорни ансамбл Просвјете, те рецитаторске и драмске секције Средњошколског центра Петар Кочић и Техничког школског центра.
На свечаности су уручене и награде побједницима литерарног конкурса о Његошу, који је Просвјета расписала за ученике основних и средњих школа општине Зворник
Међу средњошколцима најбољи рад је имала Марија Божић из СШЦ Петар Кочић, а међу основцима прво мјесто је освојио Дејан Мићић из школе Јован Цвијић из Дрињаче.

Предсједник Општинског одбора СПКД Просвјета Зворник, Радосав Перић, нагласио је да се у години обиљежавања два вијека од рођења Његоша Просвјета укључила с циљем његовања народног стваралаштва, баштине и културе српског народа.


ПР служба Просвјете

Коментари?
Вијести : Обиљежавање Никољдана
 Поставио admin на 2013/12/27 11:50:00 (82 Прочитано)
Вијести

Поводом Никољдана, дана дјечије радости, СПКД"Просвјета" општински одбор Кнежево у сарадњи са свештеницима кнежевског храма, организовала је подјелу никољданских пакетића дјеци, члановима удружења и социјално угрожених породица.Пакетиће за 135 кнежевске дјеце, који су подијељени у Храму Рођења пресвете Богородице у Кнежеву, обезбједила је организација World Vision која је на овај начин још једном помогла духовном развоју дјеце у Кнежеву и показала разумијевање за њихове потребе и жеље. Велико им хвала!

ПР служба Просвјете

Коментари?
Ви пишете : 
 Поставио admin на 2013/12/27 10:53:18 (93 Прочитано)
Ви пишете

Петог децембра 2013. године, у свечаној сали Академије наука и умјетности Републике Српске, одржана је Изборна скупштина Градског одбора СПКД Просвјета Бања Лука. Скупштини су присуствовали бројни гости, између осталих и министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, господин Горан Мутабџија, предсједник АНУРС, господин Рајко Кузмановић, генерални конзул Републике Србије, господин Владимир Николић, почасни предсједник СПКД Просвјета, академик Војислав Максимовић, предсједник Главног одбора СПКД Просвјета, господин Слободан Савић, потпредсједници Главног одбора СПКД Просвјета : господин Мирко Бабић, господин Велемир Авдаловић и господин Филип Перишић, предсједници и представници општинских одбора СПКД Просвјета Шамац, Гацко, Градишка, Прњавор, Србац, Козарска Дубица, Котор Варош, Лакташи и Челинац, представници академске заједнице и институција Републике Српске, представник Српске православне цркве, јереј Драган Грујић и други бројни гости.

На Скупштини је изабран Градски одбор СПКД Просвјета Бањалука од петнаест чланова, три члана Надзорног одбора, а за предсједника Градског одбора изабран је господин Јеленко Бојић, доктор педагошких наука.

Изборној скупштини су се пригодним говорима обратили поједини гости, а својим учешћем оплеменили чланови КУД-а Чајавец и ученици Музичке школе Владо Милошевић из Бање Луке.


ПР служба Просвјете

Коментари?
(1) 2 3 4 ... 19 »