Пријава

Корисничко име:

Лозинка:


Изгубили сте лозинку?

Региструј се сад!

Главни мени

Вијести - - Новости imag1

(1) 2 3 4 ... 21 »
Вијести : 
 Поставио admin на 2014/9/30 13:39:40 (4 Прочитано)
Вијести

У недељу 28. септембра увече у Царској сали Клавирске галерије у Бечу, у организацији одбора СПКД Просвјете у Аустрији, одржан је концерт етно групе Траг из Бања Луке.
Концерт је одржан у оквиру Дана културе Републике Српске у Аустрији, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији и побудио је велико интересовање бечке публике.
Међу присутним посетиоцима било је доста гостију из јавног живота, дипломатије, културних и уметничких кругова града Беча, не само Срба него и Аустријанаца.

Поздрављајући присутне, амбасадор Србије у Аустрији г. Перо Јанковић је истакао да су овакви програми потребни као добра промоција српске културе у Аустрији и похвалио рад Просвјете, као институције која квалитетно и промишљено ради на успостављању културних веза између српске и аустријске јавности.

Као предгрупа, наступио је Мали хор Просвјете, који је за кратко време стекао култни статус међу свима који воле добру музику.
Девојке и момци из етно групе Траг одсвирали су и отпевали невероватно успешан концерт, ако је судити по реакцијама публике и аплаузима које су присутни од самог почетка, после сваке песме, упућивали уметницима.

Овакви културни догађаји, одлично организовани и пажљиво припремљени, најбољи су начин да се српска култура приближи заинтересованима. Не само као културна посебност Републике Српске, већ и целокупна културна баштина српског народа, рекао је на крају вечери проф. Мијалковић, захваљујући се уметницима и гостима, а посебно тиму Просвјете, младим људима који су ово вече учинили посебним и могућим.

Коментари?
Вијести : Oслобођења Пала у Првом свјетском рату
 Поставио admin на 2014/9/27 8:19:01 (6 Прочитано)
Вијести

Сто година од ослобођења Пала у Првом свјетском рату

У Културном центру Пале 25.септембра 2014. године одржана је свечана академија поводом стотину година од ослобођења Пала у Првом свјетском рату.

Предсједник Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Александра Срдановић рекла је да је 100 година од ослобођења Пала обиљежено пригодним програмом који је инспирисан дјелима Иве Андрића, Алексе Шантића, Николаја Велимировића, Матије Бећковића и пјесника Жељка Грујића.

Она је нагласила да је циљ организатора да се млади упознају о историјским дешавањима, јер велики број дјеце не зна да је народни херој Трифко Грабеж са Пала.

Потпредсједник Главног одбора СПКД "Просвјета" Мирко Бабић истакао је да ослобођење Пала, Сокоца и свих градова од Калиновика до Братунца 1914. године није акт агресије, већ акција ослобођења.
Подсјећајући да је на данашњи дан 1914. године српска војска ослободила Пале, Бабић је рекао да је циљ вечерашње академије да се историја не заборави.

Он је нагласио да многи догађаји из прошлости заслужују пажњу. "Овакве манифестације су прилика да се сјетимо предака, јер је сјећање на прошлост изузетан културни чин. Поштовање предака је једна од највећих цивилизацијских категорија, дио културног идентитета и основа за будућност", рекао је Бабић.

Коментари?
Вијести : 
Поставио admin на 2014/9/27 8:16:48 (4 Прочитано)
Вијести

Награда "Моштаница" за издавачки подухват 19. међународног "Гласовог" сајма књиге додијељена је Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево и Српском просвјетном и културном друштву "Просвјета" за књигу "Споменица Младе Босне 1914 - 2014" коју је приредио Војислав Максимовић.

Предсједник жирија Мирко Вуковић и чланови Данијел Дојчиновић и Сања Мацура нагласили су да су се трудили да одлуку о наградама донесу праведно и истичу да је, осим награђених, било доста занимљивих и квалитетних дјела.

- Дјело овјенчано наградом "Моштаница" природно се препоручило за признање, а претходио му је дуготрајан и пасиониран рад. Ријеч је о хрестоматији разнородних текстова на 2.000 страница. У два тома описан је, између осталог, значај дјела младобосанаца, који представљају достојну споменицу - истакао је Вуковић.

Коментари?
Вијести : 
 Поставио admin на 2014/9/9 6:14:06 (22 Прочитано)
Вијести

У Требињу је у четвртак, 7. августа 2014. године, одржана Изборна скупштина Грдског одбора СПКД Просвјета Требиње, чиме је обновљен рад овог Одбора.

На Скупштини је изабран Градски одбор од 19 чланова. За предсједника Градског одбора СПКД Просвјета Требиње изабран је пјесник и књижевник Новица Телебак. Драгослав Бањак и Радослав Милошевић именовани су за потпредсједнике Одбора, а Рајко Танасијевић за секретара Одбора.

Новоизабрани предсједник Градског одбора Просвјете у Требињу Новица Телебак, у обраћању члановима Скупштине, подсјетио је на историјат и традицију Просвјете, истакавши да је пред обновљеним Одбором у Требињу посебан изазов- јер треба да нађе своје мјесто у средини већ развијеног културног живота.

Коментари?
Вијести : Са смијехом кроз српски језик
 Поставио admin на 2014/9/9 6:10:47 (22 Прочитано)
Вијести

Монокомедија под називом Са смијехом кроз српски језик, одржана је у четвртак, 7. августа 2014. године, у Народној библиотеци Др Љубо Михић у Љубињу. Ријеч је о занимљивом предавању професора Милорада Телебака о језику и језичким заврзламама са којима се у свакодневном животу сусрећемо. Предавање које је организовао Општински одбор СПКД Просвјета Љубиње, изазвало је велику пажњу љубињске публике.

Предавање угледног лингвисте, овогодишњег добитника Повеље матице српске за његовање језичке српске културе, организовали су и одбори Просвјете у Гацку и у Требињу.

Коментари?
Вијести : Сјени Гаврила Принципа
 Поставио admin на 2014/7/2 19:10:00 (93 Прочитано)
Вијести

Двадесет шестог јуна 2014. године у Културном центру Пале одржана је свечана академија Сјени Гаврила Принципа. Академија у организацији Главног одбора Просвјете одржана је поводом 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.

Обраћајући се присутним предсједник Просвјете Слободан Савић је нагласио да ово вече СПКД Просвјета посвећује Видовдану, дану српског страдања и уздизања, годишњици обнављања Просвјете.
Ово вече посвећујемо патриотизму Младе Босне и хероизму Гаврила Принципа као помен и поштовање према људима којима је ропство тешко, а слобода мила.
Ове године обиљежавамо 100 година од Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата.То чини свих 46 општинских и градских одбора СПКД Просвјета, према својим могућностима.
У оквиру манифестације Ћоровићеви сусрети а у организацији ОО СПКД Просвјета Билећа и Гацко, одржан је научни скуп Први свјетски рат 1914-1918 (узроци и посљедице) на коме је учествовало преко 30 еминентних историчара познавалаца ондашњих прилика, а све у одбрану истине о узроцима Првог свјетског рата јер из моћног свијета најављена је ревизија узрока великог рата и послије 100 година потегнута поновo српска одговорност за његово избијање. Са научног скупа у Гацку, ових дана биће објављен Зборник научних радова што додатно свједочи да заблуде наших непријатеља само хомогенизирају и уједињују наш народ.
Поред Зборника Просвјета је штампала и зидни календар посвећен Младој Босни и Гаврилу Принципу, а академик Максимовић и ове године приредио је Kалендар Просвјете 2014. гдје је посветио дужну пажњу Младој Босни и Гаврилу Принципу.

Академик Војислав Максимовић је представио први том Споменице Младе Босне, истичући да је ријеч о књизи која је у овом времену потребна због оспоравања и вријеђања Младе Босне. Нагласио је да су у два тома књиге, од којих је први објављен уочи Видовдана, а објављивању другог се нада за Петровдан, сабрани текстови аутора из разних времена који говоре о Гаврилу Принципу и Младој Босни.

У оквиру програма проглашена су и три најуспјешнија литерарна рада за средњошколце на тему Гаврило Принцип борац за слободу српског народа за које награде обезбјеђује градски одбор Просвјете из Беча.

Коментари?
Вијести : У СУСРЕТ ВИДОВДАНУ
Поставио admin на 2014/7/2 11:40:51 (65 Прочитано)
Вијести

У четвртак, 26. јуна 2014. године у Центру за културу у Бијељини, Градски одбор СПКД Просвјета Бијељина је, настављајући традицију обиљежавања православних празника, организовао пету по реду Свечану академију У сусурет Видовдану.
У свечаном дијелу програма учествовали су:
- Хор Србадија под диригентском палицом мр Јелене Милићевић Тракиловић
- Бесједник: госпођа Радица Дринић, професор историје из Бијељине
- Музичко сценски приказ Вођени нашом традицијом, ученика ОШ Вук Караџић из Бијељине
- Милица Вељанчић, рецитатор и Андриана Спасојевић, соло пјесма, чланице подмлатка Просвјете

Градски одбор Просвјете у Бијељини и ове, као и претходних година, прати и памти своје сараднике на заједничком задатку осмишљавања културног простора. Видовдан је најбоља прилика да се измјере снаге и најбољима да прилика да буду виђени и запамћени. Тим поводом, Српско просвјетно и културно друштво Просвјета Градски одбор Бијељина, ове године је поред традиционалног додјељивања похвала и награда изабраним ученицима генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељине у 2013/2014 школској години, додијелио и плакете појединцима и организацијама који су, подржавајући рад Друштва доприносили његовом опстајању и напредовању. Плакете су уручене: проф. др Митру Новаковићу, ректору Универзитета Источно Сарајево, проф. др Цвијетину Ристановићу, члану Градског одбора и главном и одговорном уреднику часописа Српска вила, Одјељењу за друштвене дјелатности Административне управе Града и Предрагу Перковићу, директору АД Водовод и канализација.
Одбор Просвјете у Бијељини, осврћући се на недаће које су задесиле становништво Семберије, као дио програма Академије је организовао хуманитарну продају књига и часописа. Свечана академија је почела, трајала и завршила се са посебним акцентом на хуманост, човјечност и преданост Друштва народу. Овим се хуманитарни рад Одбора не завршава јер ће Одбор у наредном периоду упутити пакете књига библиотекама у : Бијељини, Лопарама, Шековићима, Шамцу и Добоју.

Коментари?
Вијести : Свечанa академијa
 Поставио admin на 2014/6/25 10:08:22 (89 Прочитано)
Вијести

Српско просвјетно и културно друштво Просвјета, Главни одбор, поводом стогодишњице Сарајевског атентата и Великог рата, у Културном центру Пале организује Свечану академију 26.6.2014. године у 20,00 часова, Сјени Гаврила Принципа.
Поред прикладног програма кога су припремили студенти драматургије Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, академик Војислав Максимовић представиће Споменицу Младој Босни у два тома на преко 1800 страница.
Биће саопштени и резултати Просвјетиног литерарног конкурса за средњошколце на тему: Гаврило Принцип-борац за слободу српског народа.

Коментари?
Вијести : Видовданска академија
 Поставио admin на 2014/6/23 20:13:46 (87 Прочитано)

Видовданска академија
СПКД Просвјета Аустрија је реализујући своје програме у оквиру акције Заједно за Србију и Српску прикупило средства за помоћ поплављеним у Србији и Републици Српској у износу од око 40.000 евра.
Видовданска академија, која ће се одржати 28. јуна 2014. године, биће, такође, хуманитарног карактера. (Програм акдемије у прилогу).

Коментари?
Вијести : Саопштење жирија
Поставио admin на 2014/6/20 21:43:36 (233 Прочитано)

Жири у саставу: Неђо Ђевић, предсједник, Радосав Перић, члан и Бранислав Рибар, члан, прогласио је најбоља три рада на литерарном конкурсу Главног одбора СПКД Просвјета на тему Гаврило Принцип-борац за слободу српског народа.
- За најбољи рад проглашен је рад Дејане Папоњак, ученице СШЦ Рудо из Рудог, који је достављен под шифром Чупка
- Жири је одлучио да друга награда припадне Милошу Ђурђевићу, ученику ЈУ Гимназија Прњавор, чији је рад достављен под шифром Плазма
- Трећа награда припала је Сари Гудељ, ученици Гимназије Јован Дучић из Требиња, чији је рад достављен под шифром Искра
- Жири је одабрао и радове који својим квалитетом заслужују да буду штампани у посебној брошури
Награда за сва три добитника је петодневни боравак у Бечу, у организацији СПКД Просвјета из Беча. Боравак ће бити реализован почетком октобра мјесеца 2014. године.

Коментари?
(1) 2 3 4 ... 21 »